Μπορεί τα οφέλη του οίνου στην υγεία να είναι περισσότερα όταν πίνεις με φίλους;

Μπορεί τα οφέλη του οίνου στην υγεία να είναι περισσότερα όταν πίνεις με φίλους;

Στις ημέρες της πανδημίας που βιώνουμε, οι συνήθειες των καταναλωτών άλλαξαν. Κάποιοι από εμάς, κυρίως οι νεότεροι που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το διαδίκτυο πίνουν και συνομιλούν μέσω βίντεοκλήσεων. Τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης οίνου είναι γνωστά ακόμα και στους μη μυημένους. Τα κυριότερα αποτελέσματα στους ηλικιωμένους ενήλικές είναι η αυξημένη μακροζωία, ο μειωμένος κίνδυνος πνευμονικής νόσου στους άνδρες, ο μειωμένος κίνδυνος άνοιας και άλλα. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της κεντρικής Φλόριντας με έδρα το Ορλάντο (UCF) μελέτησε πρόσφατα εάν υπάρχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τους ηλικιωμένους.ή εάν αυτά τα θετικά αποτελέσματα ήταν συνέπεια άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Gerontologist, οι ερευνητές αμφισβήτησαν εάν οι δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ για τους ηλικιωμένους.θα μπορούσαν να αποδοθούν στο αλκοόλ σαν χημική ουσία ή στην πραγματικότητα σχετιζόταν με τον τρόπο ζωής που υιοθετούσαν. Η θεωρία τους υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με το πόσο συχνά οι ηλικιωμένοι κοινωνικοποιήθηκαν.και ότι η αύξηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων είναι που έχει τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Για να επιβεβαιώσουν το ορθότητα της θεωρίας τους οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων Health and Retirement Study (HRS) που παρακολουθεί την υγεία.και τις κοινωνικές τάσεις των ηλικιωμένων Αμερικάνων συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης αλκοόλ από το 1922 έως το 2018. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων περιέχει στοιχεία για περισσότερους από 20000 πολίτες άνω των 50 στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του UCF υπολόγισαν συγκεκριμένους δείκτες όπως: τα καταγεγραμμένα ποσοστά κατάθλιψης, τα επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή,.την κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνικοποίηση των συγκεκριμένων ατόμων. Σχεδίασαν δύο μελέτες με βάση τα δεδομένα HRS, εστιάζοντας την προσοχή τους σε περίπου 2300 άτομα άνω των 65 ετών. Η πρώτη μελέτη εξέτασε τα ποσοστά κατάθλιψης χρησιμοποιώντας δυο στατιστικά μοντέλα, συνυπολογίζοντας συγκεκριμένες μεταβλητές που επηρεάζουν τα μέτρια ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ όπως το φύλο, η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης. Ακολούθως χώρισαν την ομάδα σε μέτριους καταναλωτές αλκοόλ και σε αυτούς που αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις απαντήσεις των ερωτηματολόγιων που αφορούν την κατάθλιψη και την κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων στην έρευνα. Όπως αναμενόταν η ομάδα μέτριας κατανάλωσης εμφάνισε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλότερα ποσοστά κοινωνικοποίησης σε σχέση με αυτούς που απείχαν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ. «Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με συχνότερη επαφή με φίλους» σύμφωνα με τους ερευνητές. Όταν τα αποτελέσματα της κοινωνικοποίησης αφαιρούνταν από τα δεδομένα, η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει το ποσοστό κατάθλιψης. Με αυτά τα δεδομένα οι συγγραφείς κατέληξαν ότι οι ηλικιωμένοι που είναι μέτριοι καταναλωτές αλκοόλ τείνουν να έχουν μια πιο ενεργή κοινωνική ζωή.και θεωρούν ότι η κοινωνικοποίηση είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας της κατάθλιψης.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε την λειτουργικότητα των ερωτηθέντων στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών όπως η χρήση τηλεφώνου,.η χρήση πλυντηρίου ή η διαχείριση των οικονομικών. Για άλλη μια φορά, οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν όταν τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καταναλωτές μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ ήταν πιο λειτουργικοί.και είχαν μια πιο ενεργή κοινωνική ζωή με μεγαλύτερο αριθμό κοινωνικών συναναστροφών από αυτούς που απείχαν από το αλκοόλ. Όπως και στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές θεώρησαν ότι μόνο το αλκοόλ σαν παράγοντας δεν θα μπορούσε να εξηγήσει ότι οι μέτριοι καταναλωτές είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητα από ότι αυτοί που απείχαν. Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι ο στόχος τους ήταν να δουν τα δεδομένα με πιο κριτική σκέψη,.στοχεύοντας και προσδιορίζοντας τον τρόπο ζωής ενός μέτριου καταναλωτή αλκοόλ. Όπως αναφέρουν «Μια πιθανή ερμηνεία των γεγονότων είναι ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μια ευκαιρία κοινωνικής αλληλεπίδρασης που έχει ευεργετικές επιδράσεις στη διάθεση και στην υγεία. Η μελλοντική έρευνα πρέπει να προσπαθήσει ανακαλύψει τους μηχανισμούς.με τους οποίους μπορεί να εξηγηθεί εκτενώς η συσχέτιση μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και λειτουργικής ικανότητας των ηλικιωμένων».

ΠΗΓH: Wine Spectator