Που θα φτάσει η εξέλιξη της φόρμας του βαρελιού;

Που θα φτάσει η εξέλιξη της φόρμας του βαρελιού;

Βέκιος Γιώργος

Από την εποχή των Ρωμαίων τα ξύλινα βαρέλια που αντικατέστησαν τους πήλινους αμφορείς το σχήμα του βαρελιού ήταν σταθερό. Με το γνωστό σχήμα, ελαφρά «φουσκωμένο» στο μέσον, που επιτρέπει στον εύκολο χειρισμό του, οι διαφορές που υπήρχαν στις οινικές περιοχές περιορίζονταν στην χωρητικότητα (Cognac 205 lit., Bordeaux 225 lit., Bourgogne 228 lit.). Μέχρι πρόσφατα!

Με μια καινοτόμο πρόταση ο οίκος Seugin Moreau αλλάζει τα δεδομένα. Με την ευκαιρία της έκθεσης Vinitech στο Bordeaux παρουσίασε ένα σφαιρικό βαρέλι με το όνομα Galileoak.

Κατασκευασμένο με δρύινες δούγες πάχους 55 mm, χωρητικότητα 15 εκατόλιτρα στηρίζεται σε μια φουτουριστική βάση και διαθέτει μια διάφανη θυρίδα που δίνει την δυνατότητα στον οινοποιό να παρακολουθεί την εξέλιξη του περιεχομένου. ‘Όπως δηλώνει ο κατασκευαστής το πάχος του ξύλου διατηρεί την θερμική αδράνεια του κρασιού, το σφαιρικό σχήμα διευκολύνει την κίνηση του κρασιού ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις και η εξέλιξη sur liees αποκτά μια νέα διάσταση.

Και βιοδυναμικά βαρέλια

Για τους οπαδούς της βιοδυναμικής, ο κύκλος των ουράνιων σωμάτων έχει καθοριστική επίπτωση στα έμβια όντα. Από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγουν τα φυτά και κατ’ επέκταση τα δένδρα δρυός. Με αυτή την σκέψη η βαρελοποιία Sylvain προτείνει στην πελατεία της τα πρώτα βιοδυναμικά βαρέλια.

Σύμφωνα με τις μελέτες του Ernst Zurcher, ειδικού στην δομική ανάλυση των δένδρων, οι ιδιότητες και η αντοχή του ξύλου αλλάζουν με τους κοσμικούς κύκλους. Τα δένδρα κόβονται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο δηλαδή τον χειμώνα και όταν το φεγγάρι μικραίνει και οι χυμοί δεν κατακλύζουν τον κορμό.

Τα βαρέλια κατασκευάζονται από ειδικούς που έχουν εκπαιδευτεί στις αρχές της βιοδυναμικής.